Storefront for Art and Architecture’s Bright Pink Multi-Sensory Installation

winderen_fornes-install1

winderen_fornes-install5

winderen_fornes-install4

Walking past the Storefront for Art and Architecture in New York City, you might catch a glimpse of a bright pink, floor-to-ceiling, perforated, amoeba-like shape. Don’t be alarmed. “Situation Room”, a collaborative project, is a self-supported interactive structure by architect Marc Fornes / TheVeryMany paired with Oslo-based artist Jana Winderen’s engineered sounds. Visitors are invited to move within the installation, triggering the responsive sound. The passageways, apertures and tunnels are composed of 2000 parts designed by Fornes and fabricated by bengal.fierro. Patterns punched in the structure create patterns of shadow and light in the darkened room. Access to additional storefront projects is available through provided tablets.

“Reflecting on the contemporary conditions emerging between the digital and the physical realms, the collaboration of Winderen and Fornes collapses sound, light and form in an object with intrinsic sensorial behaviors, inviting visitors to question the properties of matter and the built environment surrounding us.”(Source)

This site-specific work is immersive, enveloping visitors in a multi-sensory experience that enhances the tie between physical space and sound. The idea that human presence affects built environments is made clear by the integration of responsive audio. Winderen’s website explains, “She is concerned with finding and revealing sounds from hidden sources, both inaudible for the human senses and sounds from places and creatures difficult to access.”

“The installation is a vibrating sound experiment that aims to transform the architecture into animated sensible form. Conceived as a sound object that absorbs and contrasts the site specificity of the Storefront Gallery with abstract, spatial, formal and acoustic variations and compositions, Situation NY raises questions about context, sensorial readings, estrangement and the uncanny tangentially resonating with contemporary debates around the ontology of objects.” (Source)

The “Situation Room” was created with the support of Robert Rauschenberg Foundation and is on display through November 1, 2014.Photos by Miguel de Guzmán. (via Hi-Fructose)

Currently Trending

Advertise here !!!

Yo Shimada’s Post-It Note Structures

Designer Yo Shimada of the firm Tato Architects built this structure in conjunction with students from the Kyoto University of Art and Design.  The entire wall is made of post-it notes – 30,000 cells of post-it notes.  The brightly colored sticky notes are stuck together to create individual cells which are then stacked.  The installation exemplifies both innovative design and architecture.  Using a simple material, Yo is able to create a relatively large and sturdy artful structure. [via]

Currently Trending

Advertise here !!!